Nasz Mały Świat
  • STRONA GŁÓWNA
  • NASZA ISLANDIA
    • EMIGRACJA I ŻYCIE
    • RODZINNE PODRÓŻE
    • NASZA ISLANDIA YOUTUBE
    • BLOG GEOISLANDIA
  • NASZE PODRÓŻE
    • AFRYKA
    • AZJA
    • EUROPA
    • KARAIBY
    • PODRÓŻNICZE PORADNIKI
  • NASZA RODZINA
    • CIĄŻA
    • DZIECKO
    • MAMA I TATA
  • NASZE ŻYCIE
  • POZNAJ NAS
  • WSPÓŁPRACA
  • SKLEP

Geoturystyka na Islandii

📍 Krater Eldborg na płw. Snæfellsnes w zachod 📍 Krater Eldborg na płw. Snæfellsnes w zachodniej części Islandii.

Świetny pomysł na rodzinny spacer, który zajmie około dwóch godzin. Dojazd z Reykjavíku to niecałe półtorej godziny.

Szlak jest dobrze oznakowany i w większości prowadzi po płaskim, przez rozległe pole lawowe, które obecnie jest delikatnie zarośnięte krzewami. Małe schody - w sensie przenośnym i dosłownym -  zaczynają się pod samym kraterem, gdzie właśnie trzeba się zacząć wspinać. Zamontowano łańcuchy, także jest wygodnie. Z małymi dziećmi bardzo ostrożnie, trzeba asekurować, ewentualnie można założyć dziecku uprząż. My z prawie 5-letnim Kajtkiem daliśmy radę. 😉

#Islandia #iceland #westiceland #snæfellsnes #geoislandia
📍Park Narodowy Þingvellir znajduje się nie wi 📍Park Narodowy Þingvellir znajduje się nie więcej niż 50 km od Reykjavíku i jest jedną z trzech głównych atrakcji najsłynniejszej trasy turystycznej w Islandii, czyli Złotego Kręgu. Uważany jest za jedno z najważniejszych miejsc dziedzictwa kulturowego Islandii oraz symbol unikatowej w skali świata geologii tego kraju.

Fragment nowego wpisu, który właśnie ukazał się na geoislandia.pl 👇

Islandia jest wyspą znajdującą się w północnej części Oceanu Atlantyckiego. Przez Atlantyk – od bieguna do bieguna – przebiega rozbieżna granica płyt kontynentalnych (płyty Północnoamerykańskiej i Eurazjatyckiej), którą tworzy tzw. Grzbiet Śródatlantycki. Jest to długa na kilkanaście tysięcy kilometrów dolina ograniczona pasmami górskimi, które budowane są przez erupcje podwodnych wulkanów. Jak sama jego nazwa wskazuje, grzbiet ten przebiega po dnie oceanu, jednak właśnie na Islandii wynurza się na jej powierzchnię. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że Islandię buduje plama gorąca, która przy okazji wyniosła ten grzbiet właśnie na powierzchnię wyspy. Dzięki temu przebywając w Þingvellir mamy szansę zobaczyć, jak wygląda grzbiet śródoceaniczny i tym samym suchą stopą pochodzić po dnie oceanu, a także przekonać się, jaki wpływ na życie człowieka oraz oczywiście krajobraz wyspy, ma ta potężna siła pochodząca z wnętrza Ziemi.

#Islandia #parknarodowy #thingvellir #thingvellirnationalpark #southiceland 

@thingvellir_national_park 
@southiceland
Forest Lagoon (Skógarböðin) to nowe kąpielisko Forest Lagoon (Skógarböðin) to nowe kąpielisko geotermalne w Islandii, które znajduje się w Akureyri - naprzeciwko miasta, czyli po drugiej stronie fiordu, tuż przy drodze nr 1. 

Jego nazwa nawiązuje do jednego z największych atutów tego regionu, czyli lasów.

Natomiast sama laguna powstała dzięki przypadkowemu natknięciu się na żyłę wody geotermalnej, podczas budowy nowego tunelu. Był konkurs na to, jak ją wykorzystać i wygrał pomysł budowy kąpieliska.

Uważam, że Akureyri potrzebowało tej atrakcji! Kameralne, zielone, przyjemne miejsce.

Ta sama woda zasila "sekretne" źródło geotermalne na zboczu fiordu - napisałam o nim w pierwszym wpisie na Geoislandii. 😉

#islandia #iceland #akureyri #forestlagoon #skógarböðin
📍 Jezioro Lagarfljót jest najdłuższym i jedn 📍 Jezioro Lagarfljót jest najdłuższym i jednym z największych jezior w Islandii. Nas oczarowało tak bardzo, że Egilsstaðir - największe miasteczko na wschodzie Islandii, które usytuowane jest właśnie nad tym jeziorem - stało się naszym corocznym miejscem wypoczynkowym. ❤️

P.S. Lagarfljót zamieszkiwane jest przez potwora morskiego Lagarfljótsormurinn, który ostatnio widziany był w 2012 roku.🐉

#Islandia #iceland #easticeland #lagarfljót #geoislandia
📍 Półwysep Stokksnes z widokiem na masyw gór 📍 Półwysep Stokksnes z widokiem na masyw górski Vestrahorn to piękna widokowo atrakcja znajdująca się nieopodal miasteczka Höfn na wschodzie Islandii. Jest to jeden z obowiązkowych punktów wśród fotografów odwiedzający Islandię. 

Miejsce to ma dogodną lokalizację, a także sam dojazd, ale dostęp na półwysep jest płatny. 

#Islandia #geoislandia #polacynaislandii #iceland #easticeland
📍 Kryształowa jaskinia lodowcowa w jęzorze lo 📍 Kryształowa jaskinia lodowcowa w jęzorze lodowcowym Breiðamerkurjökull to jedna z największych zimowych atrakcji Islandii i moim zdaniem na miejscu numer 1!

Na geoislandia.pl znajdziesz wpis z opisem całej wycieczki!

👉 wycieczka zorganizowana przez @ice.explorers.is

#Islandia #geoislandia #iceland #icecave #icecaveiceland
📍 Blábjörg - do niedawna mało znane miejsce, 📍 Blábjörg - do niedawna mało znane miejsce, które dziś jest główną atrakcją geoturystyczną fiordu Berufjörður we wschodniej części Islandii.

Kilka lat temu odkryłam je zupełnie przypadkowo, było nieoznakowane i pozbawione turystów. Dziś znajduje się przy nim parking, tablica informacyjna oraz wygodne schodki, którymi można zejść na plażę. 

Turkusowe klify Blábjörg powstały w wyniku erupcji eksplozywnej, która była przyczyną potężnego spływu materiałów piroklastycznych. Ostatecznie uformowały one litą skałę, która nazywa się ignimbryt (lub bardziej opisowo: spieczony tuf).

Atrakcja przy drodze nr 1 - lokalizacja na blogu geoislandia.pl 

#Islandia #iceland #easticeland #geoturystyka #geologia
📍 Najpopularniejszą skałą wystającą z ocea 📍 Najpopularniejszą skałą wystającą z oceanu, która przypomina ludziom jakiegoś stwora, jest Hvítserkur na półwyspie Vatnsnes w północno-zachodniej Islandii. Jednak takich obiektów, czyli wyerodowanych dajek wulkanicznych, jest wzdłuż islandzkiego wybrzeża znacznie więcej. Na fotografii jeden z moich ulubionych przykładów, czyli Gatanöf nieopodal miasteczka Húsavík w północno-wschodniej Islandii. Jest to atrakcja, która czasem pojawia się w przewodnikach czy mediach społecznościowych, ale jeszcze nie jest ona jeszcze powszechnie znana turystom. Dojazd technicznie nie jest trudny, ale trzeba wcześniej popatrzeć na mapę. Nie ma żadnego oficjalnego parkingu, tablicy informscyjnej oraz wyraźnej ścieżki, ale spokojnie da się tam trafić. Mapka wkrótce na blogu geoislandia.pl 

#Islandia #iceland #northiceland #gatanöf #húsavík #geoturystyka #geotourism
📍 Krater Búrfell, czyli spacer po wulkanie tuż przy stolicy Islandii. ☺️ Oprócz samego krateru (i fajnych widoków rozpościerających się z niego), ciekawe jest również to, że ścieżka, która do niego prowadzi, wiedzie dobrze zachowanym kanałem lawowym. Trasa fajna dla całej rodziny!

Na geoislandia.pl opis trasy, zdjęcia i mapa!

#Islandia #iceland #búrfell #polacynaislandii #geoturystyka
📍 Gorące źródło Kúalaug, które znajduje s 📍 Gorące źródło Kúalaug, które znajduje się niedaleko obszaru geotermalnego ze słynnym gejzerem Strokkur. Można je podciągnąć pod atrakcję Złotego Kręgu, ale pozostaje ono tą mniej znaną. Dojazd z gejzeru zajmuje raptem 3 minuty i pomimo tego, że prowadzi on drogą oznaczoną jako górską, to jest możliwy każdym rodzajem samochodu. 😊 

Też widzicie, że jest ono w kształcie serca? 🩷

P.S. Prowizoryczny parking znajduje się kawałek przed źródłem. Na pierwszej fotografii widać na nim nasz zaparkowany samochód. 

#Islandia #polacynaislandii #iceland #goldencircle #hotsprings #geotourism
  • STRONA GŁÓWNA
  • NASZA ISLANDIA
    • EMIGRACJA I ŻYCIE
    • RODZINNE PODRÓŻE
    • NASZA ISLANDIA YOUTUBE
    • BLOG GEOISLANDIA
  • NASZE PODRÓŻE
    • AFRYKA
    • AZJA
    • EUROPA
    • KARAIBY
    • PODRÓŻNICZE PORADNIKI
  • NASZA RODZINA
    • CIĄŻA
    • DZIECKO
    • MAMA I TATA
  • NASZE ŻYCIE
0

Nasz Mały Świat

Przepis na rodzinny ramen, który skradł ich serca 🍜

Demi Mae 21 sierpnia 2021
Demi Mae 21 sierpnia 2021

Spis treści

  • Składniki potrzebne na ramen
    • Miso ramen
    • Grzybki shiitake
    • Wodorosty wakame
    • Dashi
    • Tofu
    • Warzywa
    • Sos sojowy i olej sezamowy
    • Makaron
  • Zobacz proces robienia ramenu
  • Dostępność produktów na Islandii

Ramen w naszym jadłospisie pojawia się tak często, jak pomidorowa i ogórkowa. Przez wiele lat przyrządzenie tej zupy, którą zajadałam się w dzieciństwie w Japonii, było w Polsce i w ogóle Europie dosyć skomplikowane, ponieważ brakowało u nas japońskich i azjatyckich produktów. Jednak dziś kupienie miso, shiitakie, czy wakame nie jest już trudne nawet na Islandii. Dlatego podaję Ci ten prosty przepis, który nie wymaga żadnych zdolności, aby zupa smakowała prawie tak dobrze, jak na Hokkaido.

Niektórzy mówią, że ramen to nasze popisowe danie. Wydaje mi się, że nigdy nie zrobimy ramenu tak dobrze, jak Japończyk, ale faktycznie do kilku serc naszych przyjaciół dostaliśmy się właśnie przez żołądek. 😉 Wiele razy obiecałam, że w końcu podam przepis na ten obłędnie pyszny ramen, tak więc oto i on! Dodam, że w naszej wersji jest to naprawdę prosta zupa, w której wykorzystujemy podstawowe, japońskie składniki – nie jest ich dużo, a całość robi się stosunkowo szybko.

Składniki potrzebne na ramen

Wszystkie proporcje podaję na około 2,5 l wody, jednak my tak naprawdę nigdy się ich nie trzymamy i zawsze gotujemy na oko. Tak więc raczej gotując ramen, kieruj się smakiem, zapachem i wyglądem.

Miso ramen

 1-2 kopiate łyżki pasty miso 

Miso ramen, to moja ulubiona wersja zupy ramen. Wersja ta pochodzi z wyspy Hokkaido. Bazowym składnikiem jest właśnie miso, czyli pasta ze sfermentowanej soi, która podczas fermentacji zagęszczana jest różnymi ziarnami. Miso jest słone i pachnie pikantnie, natomiast w zależności od rodzaju różni się trochę smakiem oraz konsystencją. Można kosztować je na surowo, choć smak samej pasty jest bardzo intensywny i kiedy ma się z nią do czynienia po raz pierwszy, to może odrzucić. Jednak po wymieszaniu miso z wodą i połączeniu z innymi składnikami, zaczyna smakować wyśmienicie.

Jest wiele rodzajów miso – np. ryżowe, jęczmienne i sojowe. Jednak najczęściej określa się je kolorami, czyli miso białe, żółte i czerwone.

  • Miso białe – w jasnym kolorze, o delikatnym smaku i łagodnej konsystencji. Powstaje przez fermentację ziaren soi i dużej ilości ryżu. Smak białego miso jest najbardziej słodki ze wszystkich rodzajów miso.
  • Miso żółte – w żółtawym kolorze, łagodnym smaku, które idealnie nadaje się do zup. Powstaje przez fermentację ziaren soi i jęczmienia, do którego czasem dodawany jest również ryż.
  • Miso czerwone – w ciemnoczerwonym kolorze i dosyć słonym, wyrazistym smaku. Powstaje przez długą fermentację ziaren soi, jęczmienia i innych domieszek zbóż. Świetnie nadaje się do zup i cięższych dań.

Kiedy poznasz wszystkie rodzaje miso, to ostatecznie samodzielnie będziesz wiedzieć, które wybrać, by ramen smakował ci najlepiej. My kupujemy na przemian wszystkie, w zależności od tego, na jakie mamy ochotę. Ja często piję samo miso (bez makaronu) na śniadanie i jest to świedna dawka witamin, minerałów i antyoksydantów. My najczęściej kupujemy miso to oraz to.

Grzybki shiitake

 4-10 sztuk suszonych grzybków shiitake 

Grzyby shiitake po polsku podobno nazywane są twardnikami japońskimi. Znane są ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych, ale też bardzo głębokiego i charakterystycznego smaku, bez którego nie wyobrażam sobie mojego ramenu. Można wrzucić je suche do zupy, ale lepiej wcześniej namoczyć, by przy dłuższym gotowaniu nie straciły cennych wartości odżywczych. Damian lubi je kroić na sucho, a ja lubię je kroić po uprzednim namoczeniu ich w wodzie. Kupuje się je najczęściej suszone w plastikowych torebkach. Shiitake możesz kupić te.

Wodorosty wakame

 1-2 łyżki wodorostów wakame 

Wakame, czyli undaria pierzastodzielna – nie, nie zapamiętam tej polskiej nazwy, tak więc kontynuuję, używając wakame (jedyne prawidłowe czytanie to łakame). Jest to morskie warzywo, które jest bardzo popularne w kuchni japońskiej do bardzo wielu potraw. My wykorzystujemy je przede wszystkim do ramenu. Jeżeli zastanawiasz się, czy możesz zastąpić wakame wodorostami do sushi, to niestety nie. Natomiast, kiedy kupisz torebkę wakame, to na pewno starczy ci ona na długo, bo za każdym razem wsypuje się ich niewiele. My kupujemy wakame najczęściej te.

Dashi

 2 torebki bulionu dashi 

Dashi, to japoński bulion, który wykorzystywany jest jako baza do zup. Tak naprawdę możesz go zastąpić swoim ulubionym bulionem, choć ten japoński będzie pasować najlepiej. Jednak warto wiedzieć, że dashi nie jest wegetariańskie! Dashi to mieszanka suszonych i wędzonych ryb bonito oraz wodorostów kombu. Dashi można kupić gotowe – w saszetkach – lub robić je samodzielnie kupując osobno suszone ryby bonito i kombu. Jednak jeżeli na co dzień nie gotuje się japońskich potraw, to wygodniej korzystać z gotowych proszków dashi, które też są dużo lepiej dostępne niż pojedyncze składniki dashi. My kupujemy bulion dashi najczęściej ten.

Tofu

 pół dużej kostki tofu 

Tofu to obok warzyw jeden z głównych dodatków naszej wersji ramen. Najczęściej dodajemy, pokrojone na kostki, surowe tofu, ale jak najbardziej można dodać wędzone, grillowane, smażone, wcześniej marynowane – w zależności od upodobania. Nam wystarcza surowe, ale odpowiednio wcześnie wrzucone do bulionu, nasiąka nim i zyskuje bardziej wyrazistego smaku.

Warzywa

 1 cebula, 2 marchewki, zielona cebulka do dekoracji 

Głównymi warzywami, które dodajemy do ramenu są: cebula, marchewka i zielona cebulka. Tyle! Bez wcześniejszego smażenia, czy doprawiana. Warzywa gotujemy tak długo, aż będą one prawie miękkie, ale staramy się, aby jednak wciąż były lekko chrupiące. Zieloną cebulkę wykorzystujemy przede wszystkim do ozdoby.

Sos sojowy i olej sezamowy

 1-2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego 

Sosu sojowego absolutnie nie trzeba dodawać, zwłaszcze, że jest bardzo słony, a słoność w miso ramen jest już właśnie od miso. Jednak jeżeli zdecydujesz się na sos sojowy, to ja polecam Kikkoman bezglutenowy. Jeżeli chodzi o olej sezamowy, to on fantastycznie pasuje do zupy – wystarczą dwie łyżki. Nasz ulubiony sos sojowy to jest ten. Duży wybór olejów sezamowych znajdziesz tu.

Makaron

 Wiadomo, że im więcej, tym lepiej! 

Jaki makaron wybrać? Oryginalnie powinien to być makaron ramen, ale my często wybieramy inny – np. udon lub azjatycki bezglutenowy z King Soba. Warto wiedzieć, że zwykłe, europejskie (włoskie) makarony już zupełnie się nie sprawdzą, tak samo, jak makaron ryżowy.

Zobacz proces robienia ramenu

A jak się robi miso ramen krok po kroku, zobaczysz na naszym filmie, w którym gotujemy nasze popisowe danie naszym przyjaciołom. 🙂 Zapraszamy do oglądania!

https://youtu.be/nRHs8xQEPdI

Dostępność produktów na Islandii

Jeżeli mieszkasz na Islandii, to: miso, shiitake, wakame, dashi i makaron kupisz w sklepie Dai Phat Asian Supermarket przy ul. Faxafen 14, 108 Reykjavik – choć czasami trzeba czekać na dostawę. Tofu, sos sojowy, olej sezamowy oraz warzywa w Bonusie. Natomiast miski na ramen często pojawiają się w Tigerze.

Upiększ swoje fotografie naszymi presetami! Sprawdź ofertę naszego sklepu!

poprzedni post
Też lubisz podcasty? To mam dla Ciebie trzy o Islandii
następny post
Awaria Facebooka, Instagrama i WhatsAppa. I właśnie dlatego postawiliśmy na BLOGA

Zostaw komentarz Anuluj

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Nasz Mały Świat

  • Jesteśmy Demi i Damian!

     

    Znamy się od przedszkola, mieszkamy w Islandii, dużo podróżujemy i aktywnie wychowujemy swojego synka Kaiko.

     

    Piszemy o emigracji, podróżach po świecie, rodzicielstwie oraz rozwoju osobistym. Inspirujemy do aktywnego życia na każdym poziomie!

     

    WIĘCEJ

Facebook Instagram Youtube Tiktok
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • tiktok

2011-2023 Nasz Mały Świat - blog podróżniczo-parentingowy / redakcja@naszmalyswiat.pl