Nie ukrywam, że w trakcie każdej podróży bardzo dużą uwagę zwracamy na jedzenie. Nowe poznawane smaki niezwykle nas inspirują do późniejszego gotowania w naszym domu. Dziś zapraszamy Was na japoński ramen, czyli nasze ulubione danie z kuchni świata, które często pojawia się na naszym stole!
Przygoda z Czanieckimi Makaronami dla WszechSmaki.TV
Diana Demi Marszewska od kuchni
Kiedy zostałam zaproszona przez Czanieckie Makarony na wspólne gotowanie, nie mogłam odmówić, zwłaszcza że mieliśmy ugotować moją ulubioną zupę na świecie, czyli japoński ramen! Razem z Mateuszem Czekierdą udowodniliśmy, że żyjąc w Polsce i używając tylko polskich składników, da się ugotować ramen, który smakuje jak ten, który zawsze jadam na tokijskich ulicach!
Zanim jednak przejdziemy do gotowania ramenu, zapraszam Was do obejrzenia wywiadu, w którym było zarówno troszkę o mnie, jak i o Japonii! 🙂
Przepis na ramen doskonały
Dobra! To teraz najwyższa pora na gotowanie! Jak zrobić ramen z polskich składników? Sami zobaczcie! Przepis znajdziecie również tutaj: Odcinek 14 – Przepis na ramen.
Nasze dzieło!
WszechSmaki z Anitą Demianowicz
Zapraszam Was również do obejrzenia całej serii WszechSmaków, dzięki czemu będziecie mogli poznać, a następnie samodzielnie ugotować, inne potrawy z całego świata! Nas najbardziej zaintrygowała potrawa Pepian, czyli kultowe danie z kuchni Gwatemalskiej, które zaproponowała nasza blogowa koleżanka Anita Demianowicz. Anitę, właśnie dzięki WszechSmakom wreszcie poznaliśmy osobiście! 🙂 Była i jest ona dla nas dużą inspiracją i oprócz tego, że serdecznie zapraszamy Was do zapoznania się z jej blogiem (o ile jeszcze go nie znacie – choć ciężko nie, to również zachęcamy do przeczytania jej najnowszej książki “Końca świata nie było”, którą możecie zakupić na BookMaster (wysyłka również za granicę!). Jest to obowiązkowa pozycja dla tych, którzy szukają inspiracji i motywacji w podejmowaniu często trudnych i przełomowych kroków w swoim życiu, aby lepiej poznać siebie samego i znaleźć swoją drogę.

Diana & Anita
4 komentarze
Ramen, my love. I już mam pomysł na noworoczną kolację ! <3 Tęsknię za tokijskimi ulicami, gdzie czyha tyle pyszności.
Ramen to też nasza duża miłość :)). Super, że podpowiedzieliśmy, co fajnego można ugotować – powodzenia! Też tęsknimy za Japonią! :)) Szczęśliwego Nowego Roku!
jak dla mnie ciekawa inspiracja na Nowy Rok 🙂
Bardzo nam miło :).